A Gyömrői Tófürdő, több hektárnyi erdős parkkal, kiváló vízminőséggel, várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat.

Vízpart, a Katalin Kúriától, mindössze 50m-re található, lehetőséget adva vendégeinknek, fürdőzésre, csónakázásra, nagy sétákra stb..

További információk a Tófürdőről: http://www.gyomrotofurdo.hu/

A Tófürdő múltja

Amikor Gyömrőy Aurél 1893-ban gőztéglagyárat és malmot építetett a mai Tófürdő helyén, még senki sem gondolta volna, hogy az 1920-as években feltörő víz egy egyedülálló környezetet kialakítva fürdőzőhellyé változtatja az egykor híres téglagyárat.
A strandfürdő kiépítése Dr. Okolicsányi-Kuthy Dezső tüdőgyógyász, klimatológus, a budakeszi tüdőszanatórium egykori megalapítójának érdeme. A professzor 1923-ban a tó vizének és környezetének felmérésével látott munkához.
A tó vízminőségének vizsgálata során megállapította, hogy annak rádiumos, magnéziás, ammóniás és salétromos tartalma kiválóan alkalmas „ideges, vérszegény, étvágytalan betegek számára”, reumatikus panaszok enyhítésére, a tófürdő környezete pedig jó klímája miatt tüdőbetegek számára.

Az egykori téglagyár bontása során kikerülő téglákból női és férfi öltözők számára kabinsor épült. Szintén gyömrői téglából, bástyaszerű kiképzéssel egy tégla mellvédet építettek az omladozó partfal megtámasztására, melyet vaskorláttal láttak el.
Erről a helyről tekintünk le ma is a tóra, és a felújítás során hűen megőrzött gyömrői gőztéglagyár jegyeit ma is megtekinthetjük a bástyaszerű mellvéd falán.

www.katalinkuria.com